A gyomrunk emészt, tápanyagfelszívást nem végez, kivéve néhány fehérjét. A zsírokat a vékonybél bontja, és amíg a táplálék zsírmolekuláit nem hasítják az enzimek kisebbekre, a gyomor működését felfüggeszti a szervezet. Ezért van az, hogy ha hirtelen sokat vagy túl zsírosat eszünk, úgy érezzük, mintha kő lenne a gyomrunkban, és mintha az emésztésünk megállt volna – hiszen meg is áll.
A zsírokat egy olyan enzim bontja (lipáz a neve), mely a hasnyálmirigy terméke, és az epe aktivizálja. Fontos tehát, hogy megfelelő mennyiségű epeváladék álljon rendelkezésre a táplálék bontásához, hogy az emésztési folyamat zökkenőmentes legyen.
Elkészítése
Egy csapott evőkanál (3 g) teafüvet 2,5 dl vízzel forrázzon le, 15 perc után szűrje le. Ne használjon fémszűrőt.
Fogyasztása
Rendszeres emésztési problémák esetén fogyasztása kúraszerűen javasolt, napi egy csészével 3 hétig, majd heti két alkalommal iható. A teát étkezés után fogyassza, lehetőleg ízesítés nélkül. Lassú bélműködésre heti két csészével ajánljuk. Puffadásra és gyomorrontásra napi egy csészével ajánlott fogyasztani, étkezés után.
Ellenjavallat
Terhesség, szoptatás alatt, valamint gyermekeknek 12 éves kor alatt nem ajánlott. Nem ajánljuk azok számára, akiknek 3 mm-nél nagyobb epekövük van.
Az aranyvessző lökést ad a májnak, serkenti az epeváladék termelését, epe- és májtisztító hatású, segíti az emésztést.
A borsosmenta teát emésztésjavító hatása miatt az arab országokban víz helyett, étkezések után isszák. A gyomor-, epe-, bélbántalmak egyik leghatékonyabb ellenszere.
A keserű anyagok nélkülözhetetlenek az epetermeléshez. Ezért került a teába a kis ezerjófű és a mezei katáng is. A mezei katáng ezen felül tisztítja a májat, a vesét, a lépet, és elősegíti a bélműködést is.