Spirulina a szuperélelmiszer alga. Antioxidáns, méregtelenítő, immunerősítő, fehérje bomba és vitamin-komplex. Segíti a szervezet vörös- és fehérvérsejt termelését, ezzel erősíti az immunrendszert. Támogatja a szervezet természetes tisztulási, méregtelenítési képességét. Hasznos lehet azok számára, akik légzőszervi problémákkal küzdenek, mint az asztma vagy éppen az allergiás rhinitis
A Spirulina ezentúl számos magasan koncentrált vitamint és ásványt is biztosít számunkra. A növény a fotoszintézis során önmagát sokszorozza meg. Nagy mennyiségű vitamin és fehérjetartalma teszi népszerűvé a sportolók között. Nagyobb mennyiségű B1-vitamint tartalmaz, mint a tehéntej. Jelentős szerepe van az A, a B2-, a B6- és a B9(folsav) a C-, a D- és az E-vitamin, valamint a kalcium és a vas szervezetbe juttatásában. A Spirulina hatékony méregtelenítő, amely a tenger gyógyító erejét hordozza magában, ezért az Amerikai Egyesült Államokban az egészség-slágerlista élén áll.
A Spirulina ugyanakkor tartalmaz:
- B-vitaminokat (kiemelkedően magas mennyiségben B-12 vitamint), K- és más vitaminokat
- Gazdag jód- és ásványi anyag forrás (kálcium, vas, magnézium,szelén, magán, kálium, cink)
- Az egyik legjobb ismert gamma-linolénsav forrás (GLA – fontos zsírsav a szív és az ízületek számára)
- Megtalálhatóak benne egyéb esszenciális zsírsavak, mint a szulfolipidek, melyek a T-limfociták védekezését segíthetők el HIV-fertőzéssel szemben
- Fitopigmentek (fikocianin, klorofill és karotenoidok)
- Metallotionin vegyületek (fémekkel kombinált fehérjék, melyek megkötik a radioaktív izotópokat)
- Alacsony (15-20%-os) szénhidráttartalommal rendelkezik
- 18 különböző aminosav található benne
Spirulina összetétele
- 10 gramm spirulina a minimum napi vasszükséglet 70%-át és a napi minimum A-, B- vitamin komplex, D- és K-vitamin mennyiség három-négyszeresét fedezi.
- A spirulina nagy mennyiségben tartalmaz gamma-linolénsavat vagy GLA-t, ami az anyatejben is megtalálható és a babák egészséges fejlődését segítik elő.
- Jó hatással van a bélflórára, ezzel elősegíti az emésztést és a megfelelő bélműködést.
- Csökkenti az éhségérzetet, mely az edzés alatt gyakran jelentkezik, így hozzájárul a sportolók ideális testsúlyának megtartásához.
- Annyi kalciumot, foszfort és magnéziumot tartalmaz, mint a tej, E-vitamin szintje hasonló a búzacsíráéhoz, B12-vitamin tartalma pedig négyszer annyi, mint a nyers májnak.